Vasaras ēdiens – salāti

Domājams, neviens pārāk neapstrīdēs apgalvojumu, ka svaigi un kraukšķīgi dārzeņu salāti ir īsti piemērots ēdiens vasaras dienām. Ja ne kā citādi, tad pie grilētas gaļas vai ierastā šašliciņa. Taču ne vienmēr prasās tāds smagsvara ēdiens kā gaļa, tad labs risinājums ir ”pašpietiekami” salāti, piemēram, ar kūpinātu foreli. Īpaši ja diena gadījusies siltāka (ja runa ir par Latviju, “gadījusies” var būt atslēgas vārds).

Salātus ikdienā bieži vien sanāk gatavot ar attieksmi – kādi dārzeņi mājās ir, tādus sametam kopā, un piedeva ēdienam gatava. Ikdienas darbu steigā tas ir arī gluži saprotami. Bet atliek salātiem piešķirt nelielu akcentu, un tie kļūst nevis par piedevu, bet par atsevišķu īpaši baudāmu ēdienu. “Odziņa” var būt gan kāda eksotiskāka sastāvdaļa, gan salātu mērce, ko, pagatavojot citādi, nekā ierasts, ēdiena garša pilnīgi mainās.

Gatavojot salātus, pluss ir arī tas, ka to daudzumu viegli var palielināt un piemērot gaidāmajam viesu skaitam. Sastāvā vairāk zaļumu nenozīmē, ka salāti būs mazāk garšīgi.

Salāti ar mocarellu un marinētiem artišokiem

NEPIECIEŠAMS

pāris sauju dažādu salātu lapiņu (rukola, spināti u.tml.)

viens īsais gurķis

sauja ķirštomātiņu

puse paprikas

puse avokado

puse mocarellas siera bumbas

aptuveni 10 marinētu artišoku gabaliņi

ēdamkarote sakapātu diļļu

MĒRCEI

pāris ēdamkarotes olīveļļas

ēdamkarote balzamiko etiķa

puscitrona sula

tējkarote sinepju

tējkarote Vusteras mērces

tējkarote rīvēta Parmezāna siera

sāls un pipari pēc garšas

Salātu lapiņas, ja tās ir palielas, saplucina uz liela šķīvja, pievieno sagrieztu gurķi, papriku, avokado, uz pusēm pārgrieztus mazos tomātiņus, smalkāk sadalītus artišoku gabaliņus, pa virsu liek plēksnītēs saplēstu mocarellas sieru. Mērces sastāvdaļas sakuļ, līdz masa kļūst viendabīga, un pārlej salātiem.

Salāti ar auksti kūpinātu foreli

NEPIECIEŠAMS

pāris saujas dažādu salātu lapiņu (rukola, spināti u.tml.)

viens īsais gurķis

sauja ķirštomātiņu

puse paprikas

ēdamkarote sakapātu diļļu

ēdamkarote rīvēta Parmezāna siera pārkaisīšanai

divas ēdamkarotes grauzdētu sēkliņu un riekstu maisījuma

puse neliela sīpola

MĒRCEI

pāris ēdamkarotes olīveļļas

ēdamkarote balzamiko etiķa

puscitrona sula

tējkarote sinepju

tējkarote Vusteras mērces

tējkarote rīvēta Parmezāna siera

sāls un pipari pēc garšas

Salātu lapiņas saplucina uz liela šķīvja, pievieno sagrieztu gurķi, papriku, sīpolu un uz pusēm pārgrieztus mazos tomātiņus, pa virsu liek plēksnītēs saplēstu auksti kūpinātu foreli. Mērces sastāvdaļas sakuļ, līdz masa kļūst viendabīga, un pārlej salātiem.

Pievieno komentāru

Dzīvesstils

Uz zz.lv pilno versiju